De ce ne miră rezultatele la simulări

Conform ministrului Educaţiei, citat de România TV, rezultatele la simulările pentru Evaluarea Naţională sunt foarte slabe : “Am primit primele rezultate la simulările clasei a VIII-a, undeva în jurul a 50% au luat note peste 5. E un procent mic, dar e un procent care reprezintă un semnal că elevii mai au câteva luni până la examenul real.”

În general, în calitate de părinţi, suntem preocupaţi să le asigurăm copiilor sprijin la matematică, să le asigurăm cursuri de limbi străine şi să îi înscriem la diverse activităţi sportive. Şi este perfect normal.

Când însă vine vorba despre limba şi literatura română, părinţii aleg, în general, să se bazeze exclusiv pe şcoală, urmând să caute ajutor suplimentar în clasa a VIII-a.

Dar oare compensează meditaţiile din clasa a VIII-a lipsa lecturii, lipsa lucrului pe text, lipsa unor abilităţi de a construi texte (compuneri libere sau rezumat, caracterizarea de personaj, demonstrarea apartenenţei la gen sau la o specie etc.)?

Aceste deprinderi nu se nasc peste noapte. Cerinţe precum „formularea adecvată a opiniei despre”, „susţinerea opiniei prin două argumente, valorificând textul”, „adecvarea conţinutului la cerinţă (claritatea şi coerenţa ideilor, echilibru între componentele compunerii)”, „unitatea compoziţiei”, „coerenţa textului” nu sunt nişte vorbe goale, ci toate aceste aspecte pot fi cuantificate în ciuda impresiei generale că la examenele de literatură subiectivismul este mare. Chiar dacă existenţa acestui subiectivism nu poate fi negată,  notarea se va face întotdeauna având în vedere nişte aspecte precise.

Pentru a veni în ajutorul copiilor şi a le netezi calea spre rezultate foarte bune atât la şcoală, dar şi la examenele naţionale, Şcoala de Cuvinte vă propune ateliere de literatură şi de redactare care cultivă toate aceste deprinderi pe baze sănătoase, riguros didactice şi într-un ritm natural.

Nu supralicitaţi efortul copiilor pe termen scurt! Alegeţi să le creaţi deprinderi care să le rămână pentru viaţă! Vă aşteptăm alături de noi!