Ce şi cum mai citesc elevii zilelor noastre

Cei mai mulţi dintre noi suntem de acord că, în zilele noastre, copiii nu mai au răbdare să citească. Ajunşi în faţa cărţii deschise, încep să se foiască, devin neliniştiţi şi gândul le zboară în o mie de locuri. Cel mai probabil este rezultatul lumii în care trăim, în care informaţia este la doar un clic distanţă, în care Google face multe lucruri în locul tău, în care jocul video îţi oferă fără efort imaginea lumii alternative pe care nu trebuie să ţi-o mai închipui de unul singur.

Dar când calculatorul şi tableta se închid şi copilul este pus în faţa propriilor cuvinte, vocabularul lui este limitat, puterea lui imaginativă abia mai pâlpâie şi cuvintele se nasc cu greutate, de multe ori într-o româno-engleză nenaturală.

Conform unei anchete publicate săptămâna trecută de revista “Dilema”, copiii care mai citesc în zilele noastre o fac cu greutate, mai mult din obligaţie decât din convingere, fără ca lumea evocată în carte să le mai spună mare lucru.

“D-l Goe” …mi-a bântuit toată copilăria – vechea istorie a celor trei femei care îl terorizează pe bietul băiat. Nu-mi plac textele vechi.”(C.G., clasa a VII-a).
“Baltagul” este un roman pe care l-am citit greu. Finalul a fost tragic şi m-a impresionat în mod negativ. Am crezut tot timpul, pe măsură ce citeam, că Vitoria Lipan îşi va regăsi soţul. Pentru mine, e un roman al lipsei de speranţă.” (A.P., clasa a IX-a).

Aşa citesc, dacă o mai fac, elevii reali ai zilelor noastre. Şi aceştia sunt din ce în ce mai puţini pentru că majoritatea preferă să ia de pe Internet rezumatul unei cărţi cerute la şcoală şi să treacă mai departe.

Împreună putem schimba ceva şi îi putem convinge să citească altfel, din alte motive şi cu alţi ochi. La Şcoala de Cuvinte discutăm texte variate, ne punem întrebări şi facem comparaţii între texte, teme şi modele pentru că imaginaţia, creativitatea şi o limbă curată, cultivată cu grijă sunt daruri pentru viaţă, pe care copiii le vor păstra şi le vor creşte indiferent de drumul ales ulterior.bUn pariu deloc uşor, dar atât de fascinant!

Vă aşteptăm să vă convingeţi!